L et's play darts  

 

Op deze pagina vind je vanalles over dart pijlen, borden en veel gebruikte termen.

Voor info over speel wijzen etc. kijk je even op de tips and tricks pagina.

 

 

 

De dart pijl Het dart bord

 

 

Een dartpijl

Dart (pijl)

Een dart is een pijl die wordt gebruikt bij het darten. Een setje darts bestaat uit drie pijlen. Elke beurt worden deze van een afstand in het dartbord gegooid om punten mee te scoren. De pijl mag niet zwaarder zijn dan 50 gram en niet langer zijn dan 30,5 centimeter. Een dart bestaat uit vier onderdelen: de flight, de shaft, de barrel en de punt. Sommige mensen zeggen dat de dart uit drie onderdelen bestaat. Zij rekenen de punt en barrel als één onderdeel.

Wat de beste darts zijn is afhankelijk van je eigen stijl en voorkeur. Het is de bedoeling de darts horizontaal in het bord te krijgen. Als de dart te verticaal in het bord staat, met de punt naar onderen gericht, is de pijl te zwaar of de shaft te licht. Als de dart in het bord hangt, is de pijl te licht of de shaft te zwaar. De stand van de dart kan ook beïnvloed worden door de lengte van de shaft en de vorm van de flight.

Flight

De flight zorgt ervoor dat de dart stabiel door de lucht vliegt en goed in het dartbord terecht komt. Normaal gesproken heeft een flight 4 vleugels, maar tegenwoordig zijn ze er ook met 3 vleugels, de tri-fin. Voor tri-fin flights heb je ook aparte shafts nodig. De flight is verkrijgbaar in veel verschillende soorten, maten en opdrukken. Het is het kwetstbaarste deel van de dart en moet regelmatig vervangen worden.

Flight protector

Een flight protector zorgt ervoor dat de flight niet zo snel beschadigd raakt als er een andere pijl op wordt gegooid. Hierdoor krijgen de flights een langere levensduur . Daarnaast zorgt de flight protector ervoor dat de flight goed gespreid blijft, wat belangrijk is voor een stabiele vlucht van de dart.

Shaft

De shaft is het gedeelte tussen de flight en de barrel en wordt meestal van aluminium of kunststof gemaakt. De shaft 'houdt' de flight vast. Ook de shaft is in veel verschillende maten en materie verkrijgbaar. Het is een redelijk kwetsbaar onderdeel van de dart. Een metalen shaft kan krombuigen en een shaft van kunststof kan afbreken.

Barrel

De barrel is het gedeelte dat wordt vastgehouden door de darter. De barrel kan veel verschillende 'grips' hebben: gladde grip, grip met veel profiel, et cetera. De barrel bepaalt voor het grootste gedeelte het gewicht van de dart, hierdoor zijn er ook veel verschillende barrels met betrekking tot de lengte, de breedte en het gewicht.

Punt ,Steel tip / soft tip (point)

De punt of point is gemaakt van metaal, vaak voorzien van een dun chroomlaagje, of van plastic (soft-tip). Bij de meeste darts zitten de punten vast in de barrel geklemd. Bij soft-tip darts zijn de punten vaak door de darter verwisselbaar, omdat de plastic punten snel kunnen afbreken. Deze plastic punten worden gebruikt voor elektronische dartboarden. Als de metalen punt bot is geworden, kan je deze slijpen met een slijpsteentje. Doe dit echter zo weinig mogelijk. Voor gebruik dient het slijpsteentje nat gemaakt te worden. Zo vormt er minder snel een groef in de slijpsteen.

Het dartbord

Het dartbord is onderverdeeld in 102 vakjes. De middelste twee vormen samen de bull, de binnenste van deze twee is 50 punten waard (bullseye) en de buitenste 25 (enkele bull). De overige 100 vakjes zijn onderverdeeld in 20 taartpunten genummerd van 1 tot en met 20, deze zijn weer onderverdeeld in vier vakken d.m.v. 2 ringen, zoals hiernaast is te zien.
De buitenste ring heeft de dubbele waarde van het getal en de binnenste ring de drie-dubbele waarde, ook wel een triple genoemd. De 2 vlakken die nu overblijven hebben de enkele waarde van het getal(dit zijn dus de wit/zwate vlakken binnen de groen/rode ringen). Buiten de buitenste ring is 0 punten (de ring waar de getallen staan), dit geldt uiteraard ook voor alles buiten het dartbord.

Hoe hang ik het dartbord op?